Har du direktverkande el bör du läsa detta

Det finns i princip tre olika sätt att värma upp sitt hem på. Dessa är med hjälp av ett vattenburet system, ett luftburet system och genom direktverkande el. Det sistnämnda alternativet, direktverkande el, är ett enkelt system som går ut på att det finns elslingor och element som drivs av el i ditt hem. Dessa värms upp och värmer i sin tur upp bostaden. Det finns även element som är fyllda med olja men de gör ingen större skillnad när det kommer till energiförbrukningen.

Ett värmesystem som bygger på direktverkande el är billigare att installera än andra uppvärmningssystem. Det finns dock flera mycket bättre metoder att värma upp ditt hem. Den stora nackdelen med just direktverkande el är all den elektricitet som krävs för uppvärmningen. Under vintern, den årstid då hemmet verkligen behöver värmas upp, är elpriserna högre än vanligt. Du kommer snabbt att märka att uppvärmning genom direktverkande el inte är särskilt hållbart, även om det var lätt att installera.

Vilka alternativ har du?

Du har faktiskt fler möjligheter än vad du tror. Ett bra tips är att investera i ett vattenburet värmesystem som drivs av antingen:
•Fjärrvärme
•Jordvärme
•Luftvärme
Bergvärme

De olika systemen passar inte alla hem men det finns alltid ett eller två alternativ som passar bättre än andra. Undersök vilken som passar just din ekonomi och framförallt ditt hus.

Vad kostar bergvärme 2016?

Bergvärme är ett effektivt uppvärmningssystem som utnyttjar solenergin som finns lagrad under jorden. Den stora fördelen med att byta till just bergvärme är att det kan sänka dina driftkostnader rejält. Du slipper oroa dig för de dyra elräkningarna under vintern.

Hur går ett byte till?

Först och främst måste du byta ut alla element i huset mot vattenelement. Du kan även installera golvvärme om du vill kunna värma upp ditt hem ännu mer effektivt. Kostnaden för att byta radiatorer kan ligga mellan fem till nio tusen kronor per element. Ibland måste man inte byta alla men det kan vara värt att räkna på den långsiktiga vinsten av att byta fullt ut.

Först därefter kan du börja undersöka ifall det är just bergvärme som passar dig bäst eller om du bör överväga något annat alternativ. Vattenbaserade uppvärmningssystem kan använda sig av flera uppvärmningskällor. För att kunna använda just bergvärme måste du ha en lämplig berggrund under huset. I södra Sverige kan berggrunden vara mer porös jämfört med andra platser, vilket innebär att du måste borra djupare för att kunna använda bergvärmen på ett effektivt sätt.

Om du har rätt berggrund är det dags att välja bergvärmepump. Du kan enkelt ta in offerter från flera olika aktörer för att ta reda på vad hela bytet kommer att kosta, det vill säga både pumpen, installeringen, borrningen och allt annat arbete som kan tillkomma. Det totala priset för att köpa bergvärmepumpen, borra och installera alltihop kan hamna mellan 100 000 och 200 000 kronor. Be alltid om flera offerter och se till att dessa är specificerade så att du enklare kan jämföra offerterna med varandra.