Lägre bergvärmepump pris – vi har tipsen

Bergvärme är ofta en lönsam och energieffektiv lösning för villor över hela landet. Dock är det också något som kostar väldigt mycket i och med att installationen är omfattande, arbetskostnaden kan vara hög och materialet är dyrt. Men när allt väl är på plats finns det stora möjligheter att spara tiotusentals kronor om året i lägre uppvärmningskostnader. Vi har smarta tips som hjälper dig dra ner uppvärmningskostnaden i hemmet, något som gör att du kan köpa en billigare bergvärmepump.

Ett minskat energibehov innebär ett lägre bergvärmepumppris

Ju högre energibehov som finns desto högre bergvärmepumppris får du lägga eftersom pumpen måste vara tillräckligt stark för att kunna generera den energi som behövs. Men om energibehovet kunde sänkas lite så behöver du inte längre köpa en lika dyr bergvärmepump. Vi ska förklara. Idag finns mängder av olika bergvärmepumpar från olika varumärken. Ju större villa och ju större energibehov som finns, desto kraftfullare grejer behövs. Men du har möjlighet att sänka energibehovet redan innan du byter till bergvärme. Se till att gå igenom hela hemmet. Kolla om det kan vara värt att tilläggsisolera vindsbjälklaget. Dålig isolation kan göra att 15 % av hemmets värme kan försvinna här. Att investera i bättre isolering kan göra att bostaden behåller värmen och energibehovet sänks.

En annan sak som hör ihop med detta är att se över vilka fönster och dörrar du har. Är de helt isolerade? Eller finns det anledning att täta med nya lister eller till och med byta fönster? Även om det är en kostnad kan du spara in en hel del i längden. Och samtidigt dra bergvärmepump pris.

Ytterligare en smart sak att göra är att sänka inomhustemperaturen något. Du behöver absolut inte gå omkring och frysa inomhus. Men även att sänka bara en grad kan spara väldigt mycket pengar i längden. Kanske kan du dra ner temperaturen några grader under sommarhalvåret? Ska du resa bort? Sänk temperaturen till 15 grader så kan du spara in tusentals kronor.

Vidta åtgärderna först

Ovan nämnda tips är bara några i raden av saker som kan vara bra att se över. Du kan även:

•Flytta bort möbler som står framför radiatorer.
•Byta duschen mot snålspolande duschhandtag.
•Vara försiktig med att ändra inomhustemperaturen för mycket. En konstant värme kan också vara mer lönsamt .

En del av våra tips är väldigt billiga att utföra, andra mer kostsamma, exempelvis tätning och isolation. Genom att jämföra priset som åtgärderna kostar med pengarna du ska spara i längden, blir det lättare att ta ett beslut. Begär även många offerter för bergvärmepumppris för att se vad du behöver köpa och hur du kan sänka kostnaden. Du kan även utnyttja ROT-avdraget för själva arbetskostnaden vid installation av bergvärme.

Att installera bergvärme är något som ofta är lönsamt oavsett vart i landet du bor. Dock kan prisläget variera en hel del, det är exempelvis dyrare med installation i storstäder som Stockholm.